Μικροπλαστικά βρέθηκαν στον βυθό σε μεγαλύτερη ποσότητα από ποτέ

Σε μεγαλύτερες ποσότητες από ποτέ ανακάλυψαν επιστήμονες μικροπλαστικά στο βυθό, συγκεντρώνοντας ενδείξεις για το πώς τα ρεύματα των ωκεανών και η κυκλοφορία των υδάτων τα μετέφεραν εκεί.

Τα μικροπλαστικά – μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού, μεγέθους μικρότερου των 5 mm – είναι πιθανό να συσσωρευτούν στον πυθμένα του ωκεανού σε περιοχές, που αποτελούν σημεία βιοποικιλότητας, εντείνοντας τις ζημιές που μπορούν να κάνουν στα θαλάσσια οικοσυστήματα, σύμφωνα με την έρευνα.

Η διεθνής ερευνητική ομάδα βρήκε έως και 1,9m κομμάτια σε ένα λεπτό στρώμα κοντά στον πυθμένα, που καλύπτει μόλις 1 τετραγωνικό μέτρο. Η ανακάλυψη υποδηλώνει ότι τα ρεύματα βαθέων υδάτων λειτουργούν ως ιμάντες μεταφοράς, που συγκεντρώνουν τα μικροπλαστικά σε σημεία, παρόμοια με τα «μπαλώματα σκουπιδιών» που είναι ορατά στην επιφάνεια σε μέρη του Ειρηνικού.

Ο Δρ Ian Kane, του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, επικεφαλής της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science, αναφέρει ότι ” Οι πιο ισχυρές παρεμβάσεις θα πρέπει να προέρχονται από την κυβέρνηση και τις βιομηχανίες επεξεργασίας αποβλήτων και νερού, όπως η χρήση φιλτραρίσματος για την αποτροπή της εμφάνισης μικροπλαστικών στη θάλασσα.»

Η Jacqueline Savitz, από την ομάδα Oceana, δήλωσε: «Αυτή η μελέτη αποδεικνύει ότι οι εκτιμήσεις της πλαστικής ρύπανσης έχουν επικεντρωθεί μόνο σε αυτό που παρατηρείται στην επιφάνεια, υποτιμώντας το πρόβλημα. Αυτή η μελέτη μας υποχρεώνει να ενεργήσουμε για να αντιμετωπίσουμε την παραγωγή πλαστικών. Δυστυχώς, η βιομηχανία πετροχημικών κάνει ακριβώς το αντίθετο και εμπίπτει στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να σταματήσουν τη ροή των πλαστικών στους ωκεανούς μας ».

Πηγή: The Guardian

Η Break Even αναλαμβάνει τη Συμβουλευτική υποστήριξη διεργασιών και την πραγματοποίηση περιβαλλοντικών μελετών.